2- Avedis Hilkat: “Adalar’da yalancı bahar…”
3- Kocayemiş mi? “Ancak bir tane yerim” demiş… :)
4- Büyükada’daki yangın kulesinin amacı dışında kullanılarak düğün, nişan ve toplantılar için mekan haline gelmesine itiraz eden Adalar Belediyesi yıkım kararı aldırdı…
5- Adakule bürokrasi kurbanı mı?
6- Yalçın Bayer: “Sedefadası’na yazık olur…”
7- Raffi Hermon Araks: “Sadece Müslüman kardeşlerle camide namaz kılmak değil, Musevi kardeşlerimle de kipa takıp Sinagog’da da dua ederim…”
8- Mustafa Meydan: “Adalar Belediye Başkan vekili Raffi Hermon Araks, fahri müfettiş Nafi Haleva ile başkan yardımcısı Resul Can, Bayram Namazı’nı beraber kıldı. Araks kurban kestirerek halka dağıttı…”
9- Avedis Hilkat: “21. yy Türkiyesi’nde İstanbul Kınalıada’da Ayedaş’ın yaptığı izolasyon çalışması yorumu sizlere bırakıyorum…”
10- Haris Alexiou: “Bir gün Burgazada’da Türk ve Yunan dostlarımla şarkı söyleyip rakıyı yudumlarken şöyle dedim…”
11- Onur Belge: “Bir bakarsınız elinde gitar, klasik çalar. Dizilerde oynar, tiyatro öğretmenliği yapar, geleneksel Kınalıada 30 Ağustos sezon kapanış maçlarımızda futbol sahasında da boy gösterir…”
12- Avedis Hilkat: “Kınalıada’da yaz-kış oturan düşünce, fikir ve hukuk insanı Eşber Yağmurdereli’nin konukları vardı…”
13- Yasemin Candemir: “Çocukluğunuz Büyükada’da geçmiş, şimdiyse şehrin göbeğinde Şişli’de oturuyorsunuz. Ada’daki sakinlikle tam bir tezat. Bu sizi zorluyor mu?…”
14- Mehveş Emin: “Adalar, İstanbul’un üvey evladı gibi… Hafta sonu ve bayram tatillerinde, ama mutlaka güzel havalarda ‘günü-birlikçi’lerin hücumuna uğrarlar…”
From: İRİNİ NOTİ
Subject: Bayramlaşma
Date: November 17, 2010 9:27:26 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com
Bayramlaşma…
Bütün Adalı arkadaşlara candan iyi bayramlar dilerim.
Sağlıklı ve huzurlu geçsin.
Sevgilerle,
Irini Notis
_______________________________________________________2
From: AVEDİS HİLKAT
Subject:
Date: November 19, 2010 9:53:11 AM GMT+02:00
To: ADALAR POSTASI
ADALAR’DA YALANCI BAHAR!
2010 Kasım ayında havaların güzel gitmesi ve adeta yaz günlerini aratmaması Kurban Bayramı’nda Adalar’a olan ilgiyi artırdı. Kışı karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde adeta yalancı baharı yaşayan İstanbul’un şirin ilçesi Adalar’da ağaçlar baharı bekleyen kumrular misali çiçeklerini açtı.
Öte yandan sonbahar meyvesi olarak Adalılar’ın yakinen tanıdığı kocayemişler Ada’nın ıssız makilik alanlarında ve tur yolu civarında gezi yapanlara eşsiz lezzetlerini sundu.
HABER-FOTOĞRAF
Avedis Hilkat
_______________________________________________________3
http://www.dogaltedavi.org/v/kocayemis11.jpg.html
Koca yemiş ağacı çoğu kez Ayı üzümü fundası ile çoğu kez karıştırılmıştır. Koca yemiş ağacı Akdeniz ülkelerinde, Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Bu ağacın boyu 3-6m arasındadır. Çiçekleri pembemsi renktedir. Meyveleri 1-2cm çapında kırmızı renkli, üzeri çilek gibi pürtüklü olduğundan çilek ağacı diye de anılır. Yaprakları oval, 2-3cm eninde 4-6cm uzunluğunda ve yapraklarını dökmeyerek sürekli yeşil olarak kalır. Yapraklarının Arbutin, Tanin ve Flavonitleri içerir. Fakat üzerinde yeterince araştırma yapılmamıştır. Meyveleri yenir fakat fazlası kabız yapabilir. Yaprakları haşlanarak çayı yapılır ve içilir. Yapraklarından elde edilen çay idrar yolları, mesane üşütme ve iltihaplarına karşı kullanılır.
http://www.bahcesel.com/content/view/664/3188
Adi Kocayemiş (Arbutus unedo)
Koca yemişin yaprakları geniş yüzlü, kalın, sert ve defne yaprağını andırır. Parlak kırmızımtırak renkli genç sürgünleri uzaktan bile belli olur. Yemişleri çileğe benzer; tatlımsı buruktur. Bundan dolayı olacak, Pilinius, bu kocayemiş türünün bilimsel adı “Unedo” sözcüğünü “Unum tantum edo” ―ancak bir tane yerimden— yakıştırmıştır.
Kocayemiş dalları Romalıların sihirbazlık araçlarından biri imiş. Kapıların eşiğine kocayemiş dalı sürülürse, uyuyan çocukların kalplerinden gece kan emen vampirler eve girmezlermiş.
_______________________________________________________4
Milliyet, 16.12.2010
Düğün kulesine yıkım kararı
Büyükada’daki yangın kulesinin amacı dışında kullanılarak düğün, nişan ve toplantılar için mekan haline gelmesine itiraz eden Adalar Belediyesi yıkım kararı aldırdı
Büyükada’da Orman İşletme Şefliği tarafından inşa edilen, yangın kulesi için yıkım kararı çıktı. Sünnet düğünü, nişan, toplantı gibi etkinlikler için de kiralanan “Adakule”nin, “Burası yangın kulesi mi, düğün kulesi mi?” diye tepki gösteren Adalar Belediyesi’nin şikayeti üzerine yasal olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verildi. İnşaatı yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunulacak.
İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen kararda, Adakule hakkında gereğinin yapılması için Adalar Belediyesi’nin Orman Bölge Müdürlüğü’ne verdiği süre geçtiğimiz hafta doldu.
Adalar Belediyesi yetkilileri, kulenin sit alanı içinde bulunduğunu, böyle bir inşaat yapma izni bulunmadığını belirterek, “Kimsenin bilgisi olmadan ve izin alınmadan bu kuleyi inşa etmişler. Üstelik burası sözüm ona yangın kulesi. Her türlü etkinlik için kiralanabiliyor. Yani, burayı rant amaçlı kullanıyorlar. O nedenle tamamıyla yasa dışı olan bir yer” dedi.
_______________________________________________________5
Gazete Vatan, 19.11.2010
http://haber.gazetevatan.com/adakule-burokrasi-kurbani-mi/341423/1/Gundem
Adakule bürokrasi kurbanı mı?
En küçük dumanı algılayıp yangın alarmı veriyor. Belediye şimdi burayı yıkmanın peşinde…
Adalar Belediyesi, Aya Yorgi tepesinde bulunan modern yangın gözetleme ve önleme kulesi Adakule’yi ‘Kendisinden izin alınmadan’ yapıldığı gerekçesiyle yıkmak üzere harekete geçti. İlginç tartışma üç yıl önce başladı. Adalar Orman Şefliği 1930’dan beri orman gözetleme kulesi olarak görev yapan ahşap yapıyı yeni bir projeyle güçlendirdi. Orman yetkilileri, TÜBİTAK ve üniversitelerin ormanla ilgili toplantılarında kullanılmak üzere iki küçük konferans odası da kuleye eklendi. Adalar Kaymakamlığı yaptığı sırada, bu yapıyla ilgili kendisinden izin alınmamasına tepki gösteren Mustafa Farsakoğlu, son seçimde Belediye Başkanı seçilince bu konuyu gündeme getirdi.
Çeşitli şikayetlerle önce Orman yetkililerinin ‘2863 Sayılı Yasaya muhalefetten cezalandırılmasını’ istedi. Ancak Adalar Savcılığı bu kulenin hizmet gereği olduğunu ve yasaya aykırılık taşımadığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Karara itiraz edildi ancak itiraz yerinde bulunmadı ve takipsizlik kararı kesinleşti. Başkan Farsakoğlu, buna rağmen ‘yıkım’ için kararlıydı. İstanbul 5 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan bölgeye ilişkin yıkım kararı aldırdı.
Dumanı lazerle tespit ediyor
Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Resul Can, “Kule yapılırken belediyeye başvuru yapılmadı. Ayrıca bizim şikayetimiz olmadı. Muhatabı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruludur. Bize sadece yıkım kararı geldi,” dedi.
Belediye’nin iddiasına göre, kulede düğün ve nişan törenleri yapılıyor. Ancak Orman yetkilileri bu iddiaları yalanlıyor. Kulenin tehdit altında olması, tepki topluyor. 10 km. çapındaki alanda en küçük ateş ve dumanı lazer ışınlarıyla tespit edip merkeze bildiren sistemin, bürokratik bir kavgaya kurban edilmemesi için herkes gelişmeleri dikkatle izliyor.
TEPKİLER
‘Cezası yıkım olmamalı’
Perihan Ergun (Ada Dostları Derneği Başkanı)
Adakule yasadışı yapıldıysa gereken ceza verilmeli fakat bu ceza yıkım olmamalı. Adalar her zaman yangın tehlikesiyle karşı karşıya. Yangına karşı önlem almak deniz güvenliği kadar önemli bir olay. Adaların itfaiye ekipleri de çok zayıf olduğu için her yere zamanında ulaşamıyor. Adakule Adalar için hayati önem taşıyan bir yerdir.
‘Kuleyi yıkmak akıl kârı değil’
Özer Kangür (Adalar Kültür Derneği Başkanı)
Adalar’ın büyük bir bölümü orman. Bölgede eskilerden beri yangın için tedbirler alınmıştır. Adakule, özellikle bulunduğu konum itibariyle çok büyük önem taşıyor. Kule yaklaşık 240 metre yükseklikte. Hem Adalar’ı hem de İstanbul’un Avrupa Yakasını tarıyor. Yangın kulesi 1930’lardan beri orada duruyor zaten. Bu yıkım kararını anlamakta güçlük çekiyorum. Belediye binası bile yıkılabilir ama Adakule gibi önemli bir işlevi olan kuleyi yıkmak hiç akıl karı değil.
_______________________________________________________6
Gerçek Gündem, 18.11.2010
http://www.gercekgundem.com/?c=64919
[…]
Sedef Adası’na yazık olur
SEDEF Adası, Adalar ile Maltepe arasında İstanbul’un en küçük yerleşim alanıdır. Birkaç ailenin oturduğu ada, 1958’de ağaçlandırılmaya başlanmış ve bugün nitelikli orman vasfına kavuşmuştur. El değmemiş bir zenginlik yaratılmıştır. Mülkiyeti 1986’da İstanbul Belediyesi tarafından Adalar Belediyesi’ne intikal ettirilmiştir. Bugüne kadar da belediyenin emanetinde korunmuştur.
Ama orada bir sorun var bu günlerde… AKP’nin sıkıştırması karşısında ekonomik zorluklar yaşayan Adalar Belediyesi kendi mülkiyetinde olan ‘tepe araziyi’ satmak istiyor.
Sedef Adalılar Derneği, bir bilgilendirme notu gönderdi; “Bu mesele nedir?” diye… Sonuçta bu yerin korunmasını istiyor.
Şöyle deniliyor:
“Sedef’in tepe arazileri, 1956’da yapılmış olan İstanbul Nazım İmar Planı’na ve parselasyona göre ada 14 parsel 1 ve ada 15 parsel 1, 1984 yılında, bu taşınmazların sahipleri ve aynı zamanda Sedef Adası yerleşiminin kurucuları olan Rey’an Şehsuvaroğlu ve Şehsuvar Menemencioğlu kardeşler tarafından, zamanın İstanbul Belediyesi’ne korunma amaçlı olarak hibe edilmiştir. Yerleşimin kurucuları ve Sedef Adalılar, bu arazilerin hibe edilmelerinin, arazilerin korunmaları ve üzerlerindeki doğal zenginliğin muhafazası için olduğunu ve bu hibenin söz konusu arazi ve buradaki doğal değerlere bir dokunulmazlık zırhı sağlayacağı inancıyla belediyeye emanet edilmiş olduğunu bilir ve buna inanırlar. Yeşil alan 26 yıldır da korunmuştur. Ancak Mart 2009 seçimlerinde Adalar Belediye Başkanlığı’na seçilen Dr. Mustafa Farsakoğlu yönetimindeki Adalar belediyesinde, tepe arazilerin satışı fikri dile getirilmeye başlanmış ve muhtemel bir satıştan elde edilecek gelirle, belediye bütçesindeki açıkların kapatılması düşüncesi ortaya çıkmıştır.”
Evet, belediye konuyu görüşmek üzere gündeme almış… Sedeflilerin endişesi, ya bir karar çıkarsa…
9 adadan oluşan Prens Adaları, Türkiye’deki 305 önemli doğal alandan birisidir… Bir tarafta doğal bir alan bir tarafta ekonomik sıkıntı içindeki CHP’li bir belediye…
Çözüm, Kadir Topbaş’ta galiba… O da adaları sever.
[…]
_______________________________________________________7
Hürriyet, 18.11.2010
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16319357.asp?gid=233
Ermeni başkandan bayram namazı
_______________________________________________________8
Star Gazete, 18.11.2010
Mustafa Meydan
Müslüman Can‚
Hıristiyan Araks ile Yahudi Haleva
Bayram Namazı’nda
_______________________________________________________9
From: AVEDİS HİLKAT
Subject:
Date: November 17, 2010 9:40:42 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
GÜLELİM mi AĞLAYALIM mı?
Gülmekten yazamadım!
Avedis Hilkat
_______________________________________________________10
Star Gazetesi, 20.11.2010
_______________________________________________________11
Bugün-Spor, 20.11.2010
_______________________________________________________
12From:
AVEDİS HİLKATSubject: BAYRAMLAŞMA VE KINALIADA’nın SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ
Date: November 17, 2010 8:43:46 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
BAYRAMLAŞMA
VE
KINALIADA’NIN SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ!
_______________________________________________________
13Haber Türk- Cumartesi, 20.11.2010
Yasemin Candemirhttp://magazin.haberturk.com/ozel-roportajlar/haber/573029-dans-sayesinde-sikilasiyorum
[…]
_______________________________________________________14
Milliyet-Cadde, 21.11.2010
http://cadde.milliyet.com.tr/2010/11/21/YazarDetay/1316399/Heybeliada_sokaklari
Heybeliada sokakları
Heybeliada’dan notlar
ADANIN KEYiF NOKTALARI
Bir Cevap Yazın