* * *
ADALAR’da TARİHTE O GÜN:
21 Haziran 1910 Salı günlü, Büyükada’da Yunan tebaasından İspiro Pristakinik’in motorlu bisikletiyle Hirisıla ismindeki kıza çarparak yaraladığı ve hakkında gerekenin yapıldığının bildirildiğine dair…
* * *
ADALAR’da BİR GÜN:
* * *
ADALAR’da HAVA DURUMU:
21 Eylül 2011 Çarşamba
Büyükada’da HAVA DURUMU*
Çok bulutlu
19-27ºC
% 61-85 nem
Poyrazç, KD 22km/sa
Günbatısı 06:48… Günbatışı 19:05…
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
* * *
1- Osman Bahadır: “23 Mart 1929 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nden…”
2- Viktor Albukrek: “Bir zamanlar Büyükada’da yaşamış olan, Stalin’in rakibi Troçki’yi barındıran köşklerden birinden [1 Mart 1931’de yanan Arap İzzet Paşa Köşkü’nden olsa gerektir] kullanılmış mobilyalar haraç-mezat olarak satılmıştı. Büyükbabam’ın yazlık evi için satın aldığı eşyalar arasında, oradan gelme üç adet koltuk da vardı…”
3- Yusuf Bahar: “30 Eylül 2011’de İstanbul Belediyesi Gözdağı Sosyal Tesisleri’nde Adalar Spor Kulübü’ne destek amaçlı bir yemek düzenlemekteyiz. Katılımlarınız spor yapmak isteyen genç kardeşlerimiz için yarınlar adına önemlidir…”
4- Aslı Yalap: “Basketbol, voleybol, futbol, satranç, tenis, masa tenisi ve birçok dalda Heybeliada Spor Kulübü faaliyette olsun istiyorum. Haydi Heybeliadalılar, hepimiz el ele verelim, çocuklarımızın, kardeşlerimizin geleceğinin şekillenmesinde rol alalım…”
5- Ugo Antonio Corintio: “Normal oarak Kabataş’a 1 saatte varması gereken motor 1,5 saat sonra varmış… Sebep, Kızkulesi açığında şiddetli Poyraz esiyormuş ve de motor yol almakta zorlanıyormuş!…”
6- Haluk Direskeneli: “Prinkipolu Sisyphus’tan e- mektup var!…”
7- İstanbul’un incisi Adalar’da yaşayanlar, yaza özel bir parti ile veda ediyorlar…
8- Ferruh Ertürk: “Büyükada Senfonisi…”
9- Adalar 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı…
)O(
_______________________________________________________1
From: OSMAN BAHADIR
Subject: Yeni bir Con Ahmet mi?
Date: September 11, 2011 5:12:31 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Yeni bir Con Ahmet mi?
From: VİKTOR ALBUKREK
Subject: Teşekkür ve yazdıklarım…
Date: September 12, 2011 10:36:45 PM GMT+03:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com
[IV]
_______________________________________________________3
From: YUSUF BAHAR
Subject: Destek yemeği Adalar Spor Kulübü
Date: September 20, 2011 3:20:01 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Adalar Spor Kulübü’ne Destek Yemeği…
Saygılarımızla,
Adalar Spor Kulübü Yönetimi
* * *
Adalar Spor Kulübü’nün Olağanüstü Kongresi yapıldı…
Başkan Yusuf Bahar seçildi…
Adalar Spor Kulübü başkanı olan Yusuf Bahar yeni dönemle alâkalı olarak ‘’1946 yılında kurulan Adalar Spor Kulübü, bu sene 65. yılını kutlayacak. Geçmişi oldukça köklü olan bu kulüpte 2011-2012 yılında başkanlık görevine getirildiğim için beni buraya layık gören tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. 1. Amatör Lig’de mücadele edecek olan takımımızın maçları 24 Eylül-25 Eylül tarihinde başlayacak. Ramazan Bayramı’ndan sonra takım futbolcularımızın antrenörümüzle birlikte yapacağı çalışmalar için yaklaşık 15 günlük bir süremiz olacak. Bu süre takımın iskeletini oluşturmak ve idmanlar yapıldıktan sonra hazır hale gelmek için oldukça güç bir süre. Kuvvetli ve iyi bir yönetim kurduk, Adalılar’ın da desteğiyle Adalar Spor Kulübü’nü layık olduğu en iyi yerlere taşıyabilmek için çaba harcayacağız. 1. Amatör Ligi’nde mücadele verecek olan takımımız, 16. grupta Orhanlıspor, Sultanbeyli, Ü.Anadolu, Mesudiye, Ataşehir İ.Y, Tuzla Şifa, V.Tayfun, Balkan Yeşil Bağlar ile mücadele edecektir. İlk karşılaşmamızı Ataşehir İ.Y ile yapacağız. Adalı futbolseverlerin ilk maçımızda bizlerle beraber takımını desteklemek için gelmelerini arzu ederim. Yeni dönemde amacımız takımımızın Süper Amatör Lige çıkmasını sağlamaktır. Bu dönem alt yapımızı Adalı gençlerimizle oluşturmayı planlıyoruz. En büyük amacım Adalar Spor Kulübü’nde yer alacak tüm futbolcularımızın ileride Adalı gençlerimizden oluşmuş olmasıdır. Adalar ilçesi, ufak bir ilçe ve kaynakları kıt bir durumdadır. Buna rağmen Adalar’da, Adalar Spor hariç Heybeliada Spor Kulübü, Burgazada Spor Kulübü ve Kınalıada Spor Kulübü bulunmaktadır. Adalar’da yer alan bu 4 kulübümüz de oldukça sıkıntılı şekilde hayatını idame ettirmeye çalışmaktadır. Adalar Kulüpleri’nin en büyük sıkıntısı, kendi evinde yapması gereken maçlarını deplasman gibi Adalar’ın dışında oynuyor olmalarıdır. Gerek idman sahalarımızın gerekse maçların oynanabileceği bir sahanın bulunmuyor olması çok büyük engeldir. İnşallah önümüzdeki yıllarda tesis ve altyapı konusunda gereken teşebbüslerde bulunacağız. Mevcut olan yönetimimiz bunun üstesinden gelebilecek konumdadır. Adalar esnafı takımına karşı duyarlılığını her sene göstermiştir. Gerek düzenlediğimiz yemeklerdeki katılımlarıyla gerekse yapılan bağışlarla takımımız bugünlere kadar gelmiştir. 2011-2011 yılında, geçmiş dönemlerdeki başarıların çıtasını yükseltmek mecburiyetinde olduğumuzu çok iyi biliyorum. Hedef, şampiyonluk ve finansman kaynaklarımızın daim olması için alt yapı ve tesis çalışmalarımıza hız vermek olacaktır’,’ dedi.
From: UGO ANTONİO CORİNTİO
Subject: MAVI MARMARA MOTORLARI!!!
Date: September 20, 2011 3:24:48 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
MAVİ MARMARA MOTORLARI!!!
_______________________________________________________6
From: HALUK DİRESKENELİ
Subject: Prinkipolu Sisyphus’tan e- mektup
Date: September 20, 2011 9:22:45 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Prinkipolu Sisyphus’tan e- mektup var!…
Degerli arkadaslarim,
Zaman Eylul sonu, Prinkipo’da yaz bitti, guz zamani, Hristos tepesinde yapraklar yesilden kirmiziya sariya dondu, ortalik, yollar dokulen yapraklar icinde kaldi…
Arka piknik alani yilki atlariyle doldu, atlar var diye piknikciler gelmez oldu, piknik copleri azaldi…
Yaslilar anakaraya goce basladilar, evlerde yanan isiklar azaldi, pencere kepenkleri kapandi, bahce bakimlari sulamalar bitti,
Gunubirlikci yurdum insani ve zengin Arab aileler her sabah yine geliyorlar ama kalabalik nispeten hafifledi, sabah vapura kosturan yerli sayisi azaldi…
İnsaat yasagi bitti, gun boyu her yerden cekic serleri geliyor, catilar yenileniyor, el degistiren koskler onariliyor…
Yakinda yagmurlar baslayacak ve Prinkipo kendi icine donecek, tum yil oturanlar kalacak…
Selam ve saygilar,
Prinkipolu Sisyphus
_______________________________________________________7
HaberHakkı, 20.9.2011
http://www.haberhakki.com/adadan-haberler/adada-yaza-veda-partisi.html
Adada yaza veda partisi
_______________________________________________________8
_______________________________________________________8
http://adalarkentkonseyi.com/page10.html
ADALAR
1/5000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI
NAZIM İMAR PLANI


1/5000 ÖLÇEKLİ ADALAR KORUMA AMAÇLI NAZIM İMAR PLANI HÜKÜMLERİ
A- GENEL HÜKÜMLER
A.1 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile bir bütündür.
A.2 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz.
A.3 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda çizilen arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenecektir.
A.4 Halihazır haritalardaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması kadastro idaresinden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.
A.5 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na uygun olarak hazırlanacak, 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planında belirlenen Sosyal ve Teknik Altyapı alanları (yol, park, eğitim ve sağlık tesisleri, resmi bina, sosyal ve kültürel tesisler, belediye ve kentsel hizmet alanları v.b) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu alanlardaki uygulama avan proje ve uygulama projelerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı alındıktan sonra, İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onanması ile yapılabilir.
A.6 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda ölçek nedeniyle gösterilmeyen sosyal ve teknik altyapı alanları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar palanlarında belirlenecektir.
A.7 Kentsel, sosyal ve teknik alt yapı alanlarında ” tip proje ” uygulanmayacaktır. Bu alanlarda Adalar’ın kimliğe uygun, kontur, gabari ve cephe özelliklerini yansıtan yapılar düzenlenecektir.
A.8 Devlet, belediye ve diğer kamu tüzel tüzel kişilikleri tarafından, bu planın onanmasından önce yürürlükte olan imar planlarına göre kamulaştırılan veya İmar Kanunu’nun 18.maddesi hükümleri uyarınca düzenleme ortaklık payı olarak düşülen ve tapu sicilinde adı geçen kareler adına tescil veya tapu kayıtları terkin olunan sosyal ve teknik alt yapı alanları ile aktif yeşil alanlar saklıdır.
A.9 Plan sınırları içinde uygulamalarda ilgili kurumlar tarafından ağaç tespiti yapılacak ve tespit sonunda korunması gereken ağaçlar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulacaktır.
A.10 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında; özel mülkiyete veya kamu ve diğer kurumlara ait parsellerde, uygulama aşamasında ağaç dikmeye özendirici tedbirler alınacaktır. Bu çerçevede, tüm parseller için binanın oturduğu sahanın dışında kalan alanın her 25 m2’si için ağaç dikilecek ve iskan şartı olarak aranacaktır.
A.11 Onanlı kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde kalan alanlarda, yeni dolgu yapılamaz; mevcut dolgu alanlarında İlçe Belediyesi ve KTVKB Kurulu görüşü alınmadan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmadan uygulama yapılamaz.
A.12 Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, maden arama ve madencilik faaliyetleri yapılamaz, kum alınamaz. İzni olanların süreleri bittiğinde işletme izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecektir. Ancak, ekmek fabrikası, simit, kurabiye vb. imalat yapan fırınlar, küçük imalathaneler yapılabilir. Gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar ve baz istasyonları konut alanları içinde yer alamaz.
A.13 Afet ve acil durumlarda kullanılmak üzere, merkezi özellik gösteren, yakın çevresinde, sağlık, itfaiye, iletişim vb. tesislerin bulunduğu ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan, yeşik alanların uygun noktalarında, kamu ve belediye binalarının bahçe ve çatılarında, iskele meydanlarında İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İlçe Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu olumlu görüşü alınarak, Heliport Yapım ve İletişim Yönetmeliği’ne uyulmak koşulu ile yükseltilmiş platform ve yapı yapılmaksızın kamuya ait “Helikopter İniş ve Kalkış Pistleri” düzenlenebilir.
A.14 Afetlerle ilgili gerekli araştırmaların yapılmasına yönelik yapılar ilgili KTVKB Kurulu onayı alınarak yapılabilir.
A.15 Kentsel sit alanlarında, imar parsellerinde ağaçlara zarar vermeyecek şekilde ilgili KTVKB Kurulu onayı alınarak açık spor tesisi yapılabilir.
A.16 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na uygun olarak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında yapılacak uygulamalar net parsel üzerinden yapılacaktır.
A.17 Adalarda ifraz yapılamaz. Ancak planlama alanının fiziksel ve sosyal kalitesinin arttırmak amacı ile donatı alanı oluşturmak için KTVKB Kurulu kararı ile ifraz yapılabilir.
A.18 Konut alanlarında bina taban inşaat alanı 200 m2’yi geçemez.
A.19 Kapalı ve açık çıkmalar emsal değerine dahil edilecektir.
A.20 Eğimden dolayı birden fazla bodrum kazanılmaz. Ancak kot tespiti İlçe Belediyesi tarafından yapılan ve 2.Bodrum katı gerektiren alanlarda 2.Bodrum kat iskan edilemez ve ortak alan olarak kullanılabilir. Su basman, kot alınan noktaya göre maksimum 1 metredir. Eğimden dolayı kazanılan bir bodrum kat emsal değerine dahil değildir.
A.21 Çatı eğimi % 33’ten fazla olamaz. Çatı arası kullanılamaz.
A.22 Devlet Orman alanlarına bitişik tüm alanlarda orman tahribatını ve yangın yayılmasını önleme amacıyla bırakılacak yapı yaklaşma mesafesi 10 (on) metredir.
A.23 Bitişik nizama tabi alanlarda yeni yapılacak binalar, tescilli yapıların saçak yüksekliğini aşamaz.
A.24 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli uygulama imar planları kapsamında, Adalar’ın kentsel siti oluşturan dokusu tespit ve analiz edilerek “Kentsel Tasarım Rehberi” hazırlanacaktır. Uygulamalar kentsel tasarım rehberine uygun olarak yapılacaktır.
A.25 Bu planda, Deprem yönetmeliği, Sığınak yönetmeliği, Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına dair yönetmelik ve ilgili diğer yönetmelik hükümleri geçerlidir.
1/5000 ÖLÇEKLİ ADALAR KORUMA AMAÇLI NAZIM İMAR PLANI HÜKÜMLERİ
B- ÖZEL HÜKÜMLER
B.1. KONUT ALANLARI
Konut alanlarında belirlenen yoğunluklar brüt yoğunluklar olup; bu yoğunluklar üzerinden hesaplanan nüfus, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında aşılamaz.
Konut alanlarında; 2500 m2’ye kadar “1(bir) yapı”; 2500 m2’den büyük parsellerde, her 2500 m2’den sonraki alan için ise ilave ” 1(bir)yapı ” olmak koşulu ile birden fazla yapı yapılabilir.
Konut alanlarında yapıların yüksekliği 6.50 metreyi aşamaz.
Bu alanlarda konut işlevinin yanı sıra, belirlenen yoğunluğu aşmamak üzere mevcut yeni yapılacak yapılar pansiyon amaçlı olarak da kullanılabilir.
B.1.2 Düşük Yoğunluklu Konut Alanları
Bu alanlarda yoğunluklar 100 k/ha ve 150 k/ha olarak belirlenmiştir.
K1 : 100 k/ha
K2 : 150 k/ha
B.1.2 Orta Yoğunluklu Konut Alanları
Bu alanlarda yoğunluklar 200k/ha, 250 k/ha, 300 k/ha ve 350 k/ha olarak belirlenmiştir.
K3 : 200 k/ha
K4 : 250 k/ha
K5 : 300 k/ha
K6 : 350 k/ha
B.1.3 Yüksek Yoğunluklu Konut Alanları
Bu alanlarda yoğunluk 400 k/ha ve 450 k/ha olarak belirlenmiştir.
K7 : 400 k/ha
K8 : 450 k/ha
B.2 KONUT + TİCARET ALANLARI
Konut + Ticaret alanlarında belirlenen yoğunluklar brüt olup bu yoğunluklar üzerinden hesaplanan nüfus 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planında aşılmaz.
Konut + Ticaret alanları tamamen konut veya tamamen ticaret olarak kullanılabileceği gibi, bu alanlarda ki fonksiyon bir arada da yer alabilir.
Bu alanlarda perakende ticaret alanları; otel, motel ve pansiyon türü konaklama tesisleri; lokanta, kafeterya gibi yeme-içme faaliyetlerine dönük birimler; hizmet birimleri; depolama faaliyetleri gerektirmeyen ticaret türleri; resmi kurumlar, banka ve finans kurumları; kültürel tesisler yer alabilir.
Konut + Ticaret alanlarında;
3000 m2’ye kadar ” 1 (bir) yapı”; 3000 m2’den büyük parsellerde, her 3000 m2’den sonraki alan için ilave ” 1(bir) yapı” olmak koşulu ile birden fazla yapı yapılabilir.
Konut + Ticaret alanlarında yer alan yapıların yüksekliği 9,50 metreyi aşamaz.
Konut + Ticaret alanlarında yoğunluklar, 350 k/ha, 400 k/ha ve 450 k/ha olarak belirlenmiştir.
K+T1 : 350 k/ha
K+T2 : 400 k/ha
K+T3 : 450 k/ha
B.3. TURİZM ALANLARI
B.3.1. Konaklamalı Turizm Alanları
Konaklamalı turizm alanlarında;
Emsal: 0,40 ve yükseklik 6,50 metreyi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlarda lokanta, çay bahçesi, büfe, su oyunları parkı, tuvalet vb. günübirlik kullanıma yönelik tesisler yapılabilir.
Günübirlik kullanım alanlarında toplam inşaat alanını geçmemek üzere ” 1 (bir) katlı” birden fazla yapı yapılabilir. Bu alanlardaki yapılar takılıp sökülebilir (demonte) nitelikte yapılardır.
“Kentsel Sit alanlarında yer alan günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,10 (toplam inşaat alanı 300 m2’yi geçemez.)
“I. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,01 (toplam inşaat alanı 40 m2yi geçemez.)
“II. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,03 (toplam inşaat alanı 100 m2’yi geçemez.)
“III. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,05 (toplam inşaat alanı 200 m2’yi geçemez.)
“III. Derece Arkeolojik sit alanlarında yer alan günübirlik kullanım alanlarında arkeolojik değerler korunacak olup uygulamadan önce alana ilişkin ilgili Müze Müdürlüğünce arkeolojik araştırmalar yapılmalıdır.
B.4 KENTSEL SOSYAL DONATI ALANLARI
Temel Eğitim Tesisleri alanında ilköğretim ve ilköğretim öncesi eğitim-kreş fonksiyonları yer alabilir.
Bu alanlarda, TAKS: 0,40 ‘ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, Avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda, TAKS : 0,40 ‘ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Yükseköğretim tesisleri alanında; Üniversite, Yüksek Okul, Enstitü gibi yüksek eğitim tesisleri yapılabilir.
Bu alanlarda, TAKS : 0,40 ‘ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Sağlık tesisleri alanında; hastane, dispanser, doğumevi, ana ve çocuk sağlığı merkezleri, aile planlaması birimleri, sağlık ocağı vb. kamusal sağlık tesisleri yer alabilir.
Bu alanlarda; TAKS: 0,40’ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Kültürel tesis alanlarında, halk eğitim merkezi, kültür merkezleri, belediye meslek edinme merkezi, kütüphane, müze, araştırma merkezleri, sinema, tiyatro, sergi, konferans salonları vb.tesisler yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Sosyal tesis alanlarında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler (öğretmenevi, huzurevi vb.), öğrenci yurtları ile kulüp ve dernekler yer alabilir.
Sosyal Tesis Alanlarında ağaçlara zarar vermemek koşulu ile açık ve kapalı spor tesisi yapılabilir.
Bu alanlarda yapılanma koşulları, E: 0,25 ve hmaks : 6,50 olarak belirlenmiştir. Kapalı Spor tesis yapılarının yüksekliği ilgili sportif faaliyetlerin gerektirdiği standartlar göz önüne alınarak belirlenecektir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda TAKS : 0,40’ı geçmemek üzere, en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Belediye hizmet alanlarında, İSKİ, İtfaiye, Belediye vb. kurumlar yer alabilir. Bu alanlarda ihtiyaç duyulması halinde spor ve kültür fonksiyonları yer alabilir.
Belediye hizmet alanlarında, TAKS: 0,40’ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
İdari Tesis Alanlarında, Kaymakamlık, karakol, muhtarlık v.b kurumlar yer alabilir.
İdari Tesis alanlarında yer alacak idari kurum ayırımı 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında netleşecektir.
Bu alanlarda, TAKS: 0,40’ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
B.5. AÇIK VE YEŞİL ALANLAR
Türleri ve ölçüleri özel proje düzenlemesi sonucunda belirlenecek açık ve kapalı spor tesis alanlarıdır.
Bu alanlarda kapalı spor tesisi yapılması halinde yapılanma koşulları, E: 0,25 olarak belirlenmiştir. Kapalı Spor tesis yapılarının yüksekliği ilgili sportif faaliyetlerin gerektirdiği standartlar göz önüne alınarak belirlenecektir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Aktif yeşil alan olarak düzenlenecek alanlardır. Planlama alanında, çevre halkının günübirlik açık alan ve rekreasyon ihtiyacını karşılamak üzere bu alanlarda; açık havada yapılabilecek spor faaliyetleri, seyir terasları, çocuk oyun alanları gibi kullanımlar yer alabilir. Bu alanda çevreyle uyumlu doğal değerleri ortaya çıkaracak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre uygulama yapılacaktır.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda mevcut yeşil doku korunacak, yeşil dokusu yok olmuş mezarlık alanları ağaçlandırılacaktır.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Onanlı Kıyı kenar çizgisinin deniz yönündeki alanlarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planları 3621/3830 sayılı Kıyı kanunu uyarınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onandıktan sonra uygulama yapılabilir. Bu alanlarda, açık hava müzesi, sabit olmamak koşuluyla açık hava sinema-tiyatro-konser ve resmi tören alanları, hediyelik eşya satış üniteleri, parklar, çocuk oyun alanları, gezi ve dinlenme alanları, seyir terasları, bitkisel gösteri alanları ve doku bahçeleri, lokanta, büfe, çay bahçesi, bisiklet yolu, bisiklet parkı, kabin, tuvalet vb. kullanımlar yer alabilir.
Doğal sit alanları içerisinde yer alan kıyı kullanım alanlarında sadece büfe, çay bahçesi, tuvalet, kabin vb. gibi günübirlik kullanımlar yer alabilir.
Kıyı kullanım alanlarında yer alan fonksiyonlara hizmet edecek yapıların yüksekliği 3 metreyi, tek bağımsız inşaat alanı 25 m2’yi geçemez. Önerilecek düzenleme alanlarında toplam inşaat alanı 0,01’i geçemez.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
3621 sayılı Kıyı Kanunun hükümlerine tabi bu alanlarda günübirlik ihtiyaca yönelik, prefabrik yapı (sökülebilir-takılabilir) olmak koşulu ile büfe, kabin ve tuvalet ile fonksiyona hizmete eden hafif strüktürlü, doğal malzeme ağırlıklı iskele yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
6831 sayılı Orman Yasası hükümlerine tabi alanlardır.
Bu alanlarda Orman Kanunu’nun öngördüğü fonksiyonların gerçekleşebilmesi için meri imar planı ve ilgili mevzuat doğrultusunda izin alınması zorunludur. Bu kapsamda yapılacak uygulamalarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun uygun görüşü alınacaktır.
6831 sayılı Orman Yasası hükümlerine tabi alanlardır.
Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmeyecek ve belediyesince ağaçlandırılacaktır.
Ağaçlandırılacak alanlar, ilgili mevzuat doğrultusunda, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Koruma Bölge Kurulunun uygun görüşü alınmak koşulu ile fidanlık alanı vb. olarak kullanılabilir.
Bu alanlarda Tarım İl Müdürlüğü’nün uygun görüşü ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre tarımsal faaliyet, seracılık, hobi bahçeciliği ve fidan üretimi yapılabilir.
Kentsel tarım alanlarında sabit olmamak koşulu ile toplam inşaat alanı 100 m2’yi yükseklik 2,40 metreyi geçmemek üzere bekçi kulübesi, tarım, sera ve fidan üretimine yönelik prefabrik müştemilat yapılabilir. Bu alanlarda doğal yapıyı bozmamak koşulu ile yapılacak seraların yapılanma koşulları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında netleşecektir.
Bu alanlarda suni gübre, kalıcı ve zehirli zirai mücadele ilaçları kullanılan zirai faaliyetlere müsaade edilmez.
Bu alanlar içindeki eski eserler aynen korunacak olup mevcut kullanımı dışında sadece kentsel tarıma yönelik eğitim amaçlı olarak kullanılabilir.
B.6 TEMATİK ALANLAR
Bu alanlarda lokanta (kır lokantası), Büfe, Çay bahçesi (kır kahvesi), tuvalet gibi günübirlik tesisler; kır düğünü vb. organizasyonlara (etkinliklere) hizmet verecek mekanlar, kültür evleri, kapalı ve açık sergi alanları ile doğal yapıyı bozmayacak nitelikte, çocuk oyun alanalarıi doğa ile uyumlu malzemeler kullanılması kaydıyla eğitim amaçlı açık spor alanları (binicilik, dalış, jimnastik vb.) ve yürüyüş-gezi alanları yapılabilir. Tuvalet kullanımına yönelik yapıların yer seçimi ve diğer günübirlik kullanımları görsel ve sağlık anlamında olumsuz etkilemeyecek şekilde KTVKB Kurulu’nun görüşüne sunulacaktır.
Rekreasyon ve Eğlence parkı alanı içinde yer alan, mevcut turizm alanları (plan onama tarihi öncesinde ruhsatlandırılmış turizm alanları ve bunlara ait yapılar) turizm işlevine devam edecektir.
” Rekreasyon ve eğlence parkı alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında;
E: 0,01 ‘i geçmemek üzere “1 (bir)” katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanda yer alan mevcut turizm alanlarına ait binalar ve tescilli yapılar toplam inşaat alanına dahil değildir.
” Rekreasyon ve eğlence parkı alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
E: 0,01’i toplam inşaat alanı 40 m2’yi geçmemek üzere “1(bir)”katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanda yer alan mevcut turizm alanlarına ait binalar ve tescilli yapılar toplam inşaat alanına dahildir.
Sağlık hizmetine ayrılmış, kentsel, bölgesel, ulusal, uluslararası ölçekte hizmet verecek uzmanlık hastaneleri (spor, göz, kalp, estetik vb.) , tedavi sonrası hizmet verecek konaklama tesisleri ile sağlık parkının ihtiyaç duyacağı sosyal-teknik donatıların ve yeşil alanların yer alacağı alanlardır.
Sağlık Park alanında ana tema ile bağlantılı eğitim tesisleri (Tıp Fakültesi, Eczacılık, Hemşirelik okulu vb.) yer alabilir.
Bu alanlarda mevcut yapı stoğu kullanılacak, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Ayrıca mevcut yapıların yıkılması veya yeniden yapılması halinde yeni yapılacak yapı, eski, yapının ölçülerini aşmayacaktır.
Bu alanlarda açık ve kapalı sergi alanları, geleneksel el sanatları imalatına yönelik sembolik birimler, tarihi ve doğal çevreyi tanıtıcı ve canlandırıcı etkinlik alanları, kültür evleri, resim-heykel-minyatür-hat-tezhip-ebru vb. atölyeler, rekreasyon alanları, plaj alanları, ses ve ışıklı görsel etkinliklere dönük açık alanlar yapılabilir.
Kültür park alanının kentsel sitte kalan bölümünde fonksiyona yönelik konaklama amaçlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlarda mevcut yeşil doku ve ağaçlar korunacaktır.
” Kültür Park alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında;
E: 0,05′ i geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Yapı yüksekliği: doğal sit alanında ” 1(bir)” katı, kentsel sit alanında 6,50 metreyi geçemez.
” Kültür Park alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
Doğal sit alanında kalan kültür park alanında: yükseklik ” 1 (bir)” katı, toplam inşaat alanı 40 m2!yi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Kentsel Sit alanında kalan kültür park alanında; E:0,15 ve hmaks: 6,50 olmak üzere taban inşaat alanı 500 m2’yi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlar, doğa ile uyumlu, insanların spora katılımını sağlayacak çeşitli spor işlevlerine hizmet edecek şekilde düzenlenecektir.
I. Derece doğal sit alanı içinde kalan doğa ve spor parkı alanlarına herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bu alanda doğal yapıya zarar vermeden spora yönelik düzenlemeler yapılabilir.
II. ve III. Derece doğal sit alanlarında kalan doğa ve spor parkı alanında; çeşitli doğa ve spor organizasyonlarının( izci kampları, yaz okulları, spor kampları, Orient ring, yelkencilik, bisiklet, triatlon vb.) yapılabilmesine olanak sağlayan yapılar yapılabilir.
Kentsel sit alanında kalan doğa ve spor parkı alanında fonksiyona yönelik konaklama amaçlı yapılar yapılabilir.
” Doğa ve Spor parkı alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında; E:0,06’yı geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Yapı yüksekliği doğal sit alanında “1(bir)” katı, Kentsel sit alanında 6,50 metreyi geçemez.
” Doğa ve Spor parkı alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
Kentsel SİT alanında; E: 0,20’yi, h:6,50 metreyi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
II. ve III. Derece doğal sit alanında; E: 0,05’i toplam inşaat alanı 40 m2’yi geçmemek üzere “1 (bir)” katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlar 2565 sayılı “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu” ve yönetmelikleri ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi alanlardır.”
Mevcut kullanımı aynen devam edecek alanlardır. Bu alanlarda yeni yapılaşmaya ve fonksiyon değişikliğine izin verilmeyecektir.
Özel Koşullu Alanlar 1 (ÖKA1)
I. Derece sit alanı içinde mevcut yapıların mevcut fonksiyonu dışında sadece kültürel amaçlı kullanılabileceği alanlardır. Bu alanlarda yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
Özel Koşullu Alanlar 2 (ÖKA2)
I. , II. ve III. derece sit alanı içinde mevcut yapıların mevcut fonksiyonu dışında sadece sağlık eğitimine hizmet edecek birimler yer alabilir. Bu alanlar da yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
B.10. ULAŞIM
Planda gösterilen yollar genel ulaşım şemasını göstermektedir. Kültür ve Tabiat varlıklarının korunması doğrultusunda yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında belirlenecektir. Planlama alanındaki özgün sokak dokuları korunacak ve geliştirilecektir.
B.10.2 İskeleler
3621 sayılı Kıyı Kanunu doğrultusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının izni alındıktan sonra avan ve uygulama projesiyle ilgili işlemler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda ilgili idaresince yapılacaktır.
Bir Cevap Yazın