Kendi deyişiyle “KINALI’nın AĞAÇTA KALMIŞ SON YAPRAĞI” da düştü…!
Bir tuhaf tesadüfle de bundan 8 sene evvel aramızdan ayrılan annem misal “Dünya Ölmeme Günü”nde…!
Adalar’a çıkmazdan evvelki zamanlarda, doğduğum ve o cânım mor salkımlı avlusunda seneler senesi dolandığım Narmanlı Han’dan anımsarım Mihal Amca’yı…
Bâki kalan bu kubbede bir hoş sadâ idi…
Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı MİHAL ŞİŞKO’nun cenaze merasimi 29 Mart 2016 Salı günü saat 13:30’da Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde…
“Dedem Mihal, 19. yüzyılın sonlarına doğru Sakızadası’ndan gelip Kınalı’ya yerleşmiş, babaannem Donna’yı Armutlu’dan taka ile getirip evlenmiş. Kardeşleri Konstantin ve Yorgo da buraya göçetmişler. Ben dedemin altı çocuğundan biri olan balıkçı Mimiko’nun oğluyum. Bütün ailem burada doğup büyüdüğü için olaylar dolayısıyla herkes Yunanistan’a gittiği halde, ben Kınalıada sevgim yüzünden kaldım. Hem birinci ve hem de ikinci karım Yunanistan’a göç ettiler ama hiçkimse beni Kınalı’dan ayıramadı. Burada doğdum, tüm yaşantımı burada geçirdim, birgün de atalarımın yanına gömüleceğim,” demişti…
Üzerini kaplayan o ‘kınalı’ toprak hafif olsun…
Ailesi ve yakınlarına sabırlar dileğiyle…
)O(
__________________Mihal Şişko’nun aziz hatırasını yâd ederek…
- ADALAR POSTASI-2460/8 (14.7.2010).
/
Selçuk Aral, “Mihal Şişko ile Nasıl Tanıştım?”, Kınalıada.net (21.11.2008).
* * *
“Mihal Şişko’nun Kınalıada Hatıraları” yazı dizisi yazarı olduğu Ada Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından Kınalıada.net ve ADALAR POSTASI’nda da yer almıştı…
- ADALAR POSTASI-2462/5 (16.7.2010).
/
Mihail Şişko, “Mihal Şişko’nun Kınalıada Hatıraları-1”, Kınalıada.net (10.12.2008).
- ADALAR POSTASI-2463/8 (17.7.2010).
/
Mihail Şişko, “Mihal Şişko’nun Kınalıada Hatıraları-2”, Kınalıada.net (19.12.2008).
- ADALAR POSTASI-2467/5 (22.7.2010).
/
Mihail Şişko, “Mihal Şişko’nun Kınalıada Hatıraları-6: Ambelaki”, Kınalıada.net (13.1.2009).
- ADALAR POSTASI-2470/7 (25.7.2010).
/
Mihal Şişko, “Mihal Şişko’nun Kınalıada Hatıraları-9: Fani’nin Kedileri”, Kınalıada.net.

Mihal Şişko
“Kendi deyişiyle “KINALI’nın AĞAÇTA KALMIŞ SON YAPRAĞI” Mihal Şişko’ya[1] —ki Adalar’a çıkmazdan evvelki zamanlardan, doğduğum ve o cânım mor salkımlı avlusunda seneler senesi dolandığım Narmanlı Han’dan anımsarım Mihal Amca’yı— dair Handan Erdil’in Son Yaprak (2016) adlı belgesel filminin İKSV 36. İstanbul Film Festivali’nin (5-15 Nisan 2017) Ulusal Belgesel Yarışması[2] kapsamındaki dünkü gösteriminden ne yazık ki gece geç vakit haberdar olmakla şimdilik kaçtı derken hiç değilse fragmanına [3] tesadüfle, bir dahaki sefere Kınalıada’da hani belki seyir ümidiyle, yarışmada başarılar dileğiyle…
Aziz hatırasına selâm ola…
Bâki kalan bu kubbede bir hoş sadâ idi…
)O(
__________________
[1] “Kendi deyişiyle “KINALI’nın AĞAÇTA KALMIŞ SON YAPRAĞI” da düştü…!”, ADALAR POSTASI-2789-2 (28.3.2016).
[2] İKSV 36. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ (5-15 Nisan 2017)
ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI
SON YAPRAK | THE LAST LEAF | Yönetmen: Handan Erdil / Senarist: Handan Erdil / Görüntü Yönetmeni: Handan Erdil / Kurgucu: Handan Erdil / Yapımcı: Handan Erdil / Dünya Hakları: Handan Erdil / Türkiye / 2016 / DCP / Renkli / 62´ / Türkçe, Yunanca; İngilizce altyazılı
“Bu kiliseyi tam kıvamına getirdikten sonra artık gözlerimi kapayabilirim.” 85 yaşındaki Mihal Şişko, Kınalıada’nın en eski Rumlarından. Adada doğan Şişko, 10 yaşında zangoç olarak kilisede çalışmaya başlamış. Şimdiyse kilisenin hem başkanlığını hem de okuyuculuğunu yapıyor. Kilise kış döneminde Rum cemaati yeterli sayıda olmadığı için açılamıyor. 20. yüzyılın başlarında nüfusun yarısını Rumların oluşturduğu İstanbul adalarında, şu an yaşayan Rumların sayısı parmakla sayılacak kadar azalmış durumda. Mihal Şişko adadaki izole edilmiş yaşamıyla bu görünmezliğin temsilciliğini yapıyor. Kendini “ağaçta kalan son yaprak” olarak gören Şisko, cemaati gittikçe tükenen kiliseyi ayakta tutmak için tek başına mücadele ediyor. Çünkü kilisesi onu köklerine, geçmişine ve anadiline bağlıyor.
[3] Fragman
Bir Cevap Yazın